DOKAZNI LANAC

Uroš PENA, Aleksandar MILADINOVIĆ

Апстракт


U našoj kriminalističkoj literaturi, kao i u sudskoj praksi, problemu obezbjeđi-vanja autentičnosti i integriteta dokaza i dokaznog lanca se nije pridavala velika pažnja. To pitanje se rješavalo uzgredno i samo ukoliko su posebne okolnosti ukazivale na to da je došlo do narušavanja tzv. dokaznog lanca. Podrazumijevalo se da je dokaz obezbijeđen i autentičan kada se pojavi na sudu. Međutim, u zadnje vrijeme se u praksi sve više pojavljuju problemi sa autentičnošću integriteta dokaza i sa (prigovorima) povredama dokaznog lanca. Usljed navedenog bitno je da se etablira i afirmiše procedura obezbjeđivanja integriteta dokaznog lanca. U radu će se ukazati na pojam i značaj dokaznog lanca, te na mehanizme obezbjeđivanja integriteta dokaznog lanca, ukazujući na izvore digitalnih dokaza kao specifične sa aspekta obezbjeđivanja integriteta dokaznog lanca.

Пуни текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.7251/APDN1901097P

Рефбекови

  • Тренутно не постоје рефбекови.


Fakultetski naučni časopis „Arhiv za pravne i društvene nauke“ izlazi od 2019. godine, (ISSN 2637-2177 (Print); ISSN 2637-2193 (Online); UDK 34. Rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske broj: 07.06/053-14/2018-6, od 11.06.2018. godine, časopis „Arhiv za pravne i društvene nauke“ upisan je u Registar javnih glasila pod rednim brojem 689.
Časopis objavljuje naučne članke, kritičke analize, komentare sudskih odluka, priloge iz međunarodnog naučnog života, prikaze knjiga, iz pera nastavnika i saradnika Fakulteta kao i istaknutih naučnih stvaralaca iz zemlje i inostranstva, iz oblasti pravnih i društevnih nauka.