INSTITUCIJA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE U USTAVNOM SISTEMU SRBIJE

Milan RAPAJIĆ

Апстракт


Poslije 11 godina od donošenja Ustava Srbije ovaj rad je posvećen ustavnopravnom položaju jednom od centralih organa vlasti u Srbiji - predsjedniku Republike. Stavljen je akcenat na analizu ustavnih normi koje su posvećene poziciji šefa države u srpskoj ustavnoj zgradi. Uzimajući u obzir tu činjenicu, autor naglašava da je srpski predsjednik ustavno modelovan kao klasični parlamentarni šef države, sa doduše pojačanim legitimitetom koji crpi iz neposrednog izbora. Autor zaključuje da bez obzira na prijedloge koji idu ka tome da se ojača uloga šefa države i samim tim prošire njegova ovlašćenja, najbolje je zadržati sadašnje ustavno rješenje. Iako je na političkoj sceni trenutno prezidencijalizacija predsjedničke funkcije, to nije dovoljan argument za promjenu ustava.

Пуни текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.7251/APDN1901112R

Рефбекови

  • Тренутно не постоје рефбекови.


Fakultetski naučni časopis „Arhiv za pravne i društvene nauke“ izlazi od 2019. godine, (ISSN 2637-2177 (Print); ISSN 2637-2193 (Online); UDK 34. Rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske broj: 07.06/053-14/2018-6, od 11.06.2018. godine, časopis „Arhiv za pravne i društvene nauke“ upisan je u Registar javnih glasila pod rednim brojem 689.
Časopis objavljuje naučne članke, kritičke analize, komentare sudskih odluka, priloge iz međunarodnog naučnog života, prikaze knjiga, iz pera nastavnika i saradnika Fakulteta kao i istaknutih naučnih stvaralaca iz zemlje i inostranstva, iz oblasti pravnih i društevnih nauka.