INDUSTRIJSKA BAŠTINA WANNEKOV PAROMLIN U BIJELJINI

Authors

  • JELENA BOŽIĆ

DOI:

https://doi.org/10.7251/GUARS1608083B

Abstract

U radu se razmatra istorijski, društveni i arhitektonski značaj Wannekovog paromlina u Bijeljini, izgrađenog 1888. godine. Ovaj prvi parni mlin u Semberiji je na Privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.
Wannekov paromlin je važan dio industrijske baštine. On je materijalna i ne-materijalna veza s prošlošću i toponim u mentalnoj mapi grada. Kako su vlasnici paromlina uvijek željeli ne samo da im mlin bude što efikasniji, već i da izražava njihov vlastiti uspjeh i društveni status, arhitektonske karakteristike paromlinova bile su uobičajene.
Mlin je zatvoren 1998. godine i ostao je prazan sve do danas. Autentične di-jelove ovog spomenika kulture treba sačuvati zbog njegovih istorijskih, društvenih, izvornih i urbanističkih vrijednosti. Jedini način smanjenja njegovog progresivnog nestajanja je intervenisati konzervacijom, restauracijom i prilagodljivim ponovnim korišćenjem. Industrijske objekte je gotovo nemoguće ponovo koristiti u njihovom postojećem obliku. Izazov je da se interveniše na takav način da značajne karakteris-tike mjesta ostanu nepromijenjene u mjeri u kojoj je to praktično moguće. U raz-matranju promjene namjene mora se postaviti pitanje da li se zgrade mogu prilagoditi novoj upotrebi bez značajnog gubitka karaktera. Zasigurno se obnova i prenamjena Wannekovog paromlina može postići s najvećom osjetljivošću, kao izvrsna prilika da se oživi osjećaj identiteta i ponosa zajednice.

Published

2016-12-21