KREATIN KAO DODATAK U ISHRANI I EFEKTI NA PLIVANJE

Authors

  • Goran Grahovac
  • Bojan Guzina
  • Goran Pašić

DOI:

https://doi.org/10.7251/SIZSR0119012G

Abstract

Predmet istraživanja je uticaj kreatina na brzinu plivanja. U ranijim istraživanjima smatralo se da je kreatin monohidrat efikasan nutritivni suplement koji je trenutno dostupan vezano za poboljšanje rezultata vježbanja. Skoro 70% ovih studija izvještava o značajnom poboljšanju kapaciteta vježbanja, dok u ostalim studijama generalno nije zabilježeno značajno poboljšanje rezultata.
Ispitivanje je izvršeno na uzorku od 60 plivača članova Akademskog plivačkog kluba „22.april“ podjeljenih u tri grupe i uzrasta od 21-25 godine. Svi ispitanici su muškog pola i dobrog zdravstvenog stanja. Ispitanici koji pripadaju ovoj populaciji nalaze se u zenitu morfološkog i motoričkog razvoja i dobro su motivisani za napredovanje u plivanju. Ispitanici su bili podjeljeni u tri grupe i bavili se rekreativnim plivanjem do primjene ovog istraživanja.
Sve tri gupe plivača su odrađivale tačno određen obim plivanja koji je pratio i sam plan za razvoja plivanja kod rekreativaca, s tim da je prva grupa plivača pored plivanja uzimala kreatin, druga grupa plivača je pored plivanja radila i fitnes, a treća grupa je samo plivala. Mjerenje je izvršeno krajem maja i polovinom juna 2008. Godine, na objektu Rekreativnog centra Srpske Toplice (temperatura vode 28 stepeni C).
Uzorak varijabli se odnosila brzina plivanja na 50 m tehnikom kraul ( oba mjerenja i razlike u vremenima) korišćeni su pokazatelji deskriptivne statistike.
Osnovni cilj rada je utvrditi da li sa uzimanjem, kreatina, dužine trajanja od tri sedmice, ima značajnih razlika na povećanje brzina plivanja u odnosu na modele treniga snage i modele treninga plivanja. Rezultati istraživanja analizirani t-testom pokazuju da su razlike u vremenu plivanja 50 m tehnikom kraul statistički značajne.

Published

2019-10-10