PREDNOSTI I MANE GENOMSKOG OCENJIVANJA PRIPLODNIH BIKOVA

Authors

  • Igor Prka

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1702203P

Abstract

Pomoću analize gena moguće je ranije saznati nešto više o genetskom nasleđu
goveda. Analize koje se vrše usmerene su pre svega u pravcu određivanja proizvodnih
osobina koje se prenose na potomstvo. Već sada, baza podataka obuhvata desetine
hiljada grla i čini podatke dobijene na taj način veoma pouzdanima (oko 75%).
Vrednost grla koja su genomski testirana dostižu vrednosti onih progeno testiranih.
Pored ovih podataka koji se tiču proizvodnih osobina goveda, analizom genoma došlo
se do informacija i o genetskim anomalijama koje se prenose pre svega preko semena
priplodnih bikova. Analize se rade kod mladih životinja ali i kod starijih, kako bi se
uporedili rezultati progenih rezultata potomaka.
Nakon izbora mladog teleta i određivanjem markera, sa oko dva meseca, te
poređenjem s markerima referentne populacije, dobija se zadovoljavajuća pouzdana
procena njegove priplodne vrednosti u tom uzrastu. Seme takvog bika počinje da se
koristi sa 14 meseci, kada je testiranje već završeno. Pored većeg genetskog napretka,
genomska selekcija omogućava i bolju kontrolu porekla i sprečavanje uzgoja u
srodstvu, a najveća prednost genomske selekcije je u poboljšanju svojstava sa niskom
heritabilnošću, kao što su dugovečnost, lakoća teljenja i plodnost. Praksa korišćenja
mladih, genomski testiranih bikova se povećava u Evropi ali nosi i svoje rizike jer
pouzdanost odgajivačkih vrednosti mladih bikova nije još na dovoljno visokom nivou
da bi se bilo koji od njih masovno koristio bez ograničenja.
Poslednjih godina, pored opravdanog uvoza kvalitetnih bikova i semena iz
drugih zemalja, došlo je i do uvoza prosečnih bikova koji ne osiguravaju očekivani
genetski napredak u uzgoju, a broj testiranih bikova iz nacionalnog odgajivačkog
programa sveden je na minimum. Navedeni faktori doveli su do velike opasnosti
da će se „izgubiti geni“ koji predstavljaju nacionalno bogatstvo i koji u velikoj meri
omogućavaju prilagođavanje gajenja u našem podneblju, te doprinose ukupnoj
genetskoj raznolikosti.

Published

2018-03-15