ISHRANOM ŽIVOTINJA DO FUNKCIONALNE HRANE

Authors

  • R. Marković
  • Ž. M. Baltić
  • J. Đorđević
  • M. Todorović
  • M. Dokmanović Starčević
  • S. Pantić
  • A. Drljačić
  • D. Šefer

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1502041M

Abstract

Funkcionalna hrana je hrana koja ima povoljan uticaj na ljudsko zdravlje mimo
uobičajenih nutritivnih funkcija. Biološki aktivna jedinjenja su nosioci povoljnog
dejstva funkcionalne hrane. Brojni naučni dokazi govore u prilog tome da je ishrana
bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa smanjenim rizikom od hroničnih,
nezaraznih bolesti. Funkcionalnu hranu nije lako obuhvatiti jedinstvenom definicijom,
ova hrana je pre svega koncept, a ne dobro definisana grupa prehrambenih proizvoda.
Funkcionalne namirnice, imaju pozitivne efekte po zdravlje ljudi i najčešće se
koriste u očuvanju optimalnih gastrointestinalnih funkcija, podizanju nivoa aktivnosti
antioksidativne odbrane organizma, smanjenju faktora rizika uključenih u etiologiju
kardiovaskularnih oboljenja i kancera.
Najčešći funkcionalni sastojci koji se koriste pri obogaćivanju živinskih i ostalih
animalnih namirnica su: selen, omega-3 masne kiseline, vitamin E i konjugovana
linolna kiselina (CLA). U ovom radu prikazane su neke od mogućnosti da se dodavanjem
u hranu za životinje organskog selena, lana, konjugovane linolne kiseline, utiče
na dobijanje namirnica animalnog porekla sa većim sadržajem selena ili povoljnijeg
masnokiselinskog sastava. Navedeni sastojci atraktivni su prvenstveno zbog
toga što se već niz godina u razvoju funkcionalne hrane teži dizajniranju većeg broja
proizvoda za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i smanjenje prekomerne
telesne mase, budući da su to najveći problem modernog načina života.

Published

2018-03-14