ZNAČAJ TRITIKALEA U ISHRANI ŽIVOTINJA

Authors

  • Nataša GLAMOČLIJA
  • Marija STARČEVIĆ
  • Jelena ĆIRIĆ
  • Dragan ŠEFER
  • Milica GLIŠIĆ
  • Milan BALTIĆ
  • Radmila MARKOVIĆ
  • Marija SPASIĆ
  • Đorđe GLAMOČLIJA

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1801073G

Abstract

Žita su sa agronomskog i privrednog značaja najvažnija grupa
ratarskih biljaka. Tritikale je savremeno žito, odnosno hibrid dobijen ukrštanjem
pšenice i raži, s tim što je nasledio sposobnost raži da preživi jake mrazeve, ali ima
veću proteinsku vrednost, dok je veći prinos zrna i povećanu tolerantnost na ražanu
glavnicu nasledio od pšenice. Na koji će se način koristiti tritikale zavisi od osobina
sorte. Sorte krupnog i ujednačenog zrna sa povećanim sadržajem ukupnih proteina u
odnosu na skrob i koje su po hemijskom sastavu bliže pšenici, koriste se za pripremu
koncentrovane stočne hrane, kako za živinu, tako i za nepreživare i preživare. Sorte
koje obrazuju veliku biomasu, slično raži, služe za spremanje voluminozne stočne
hrane kao sveže ili silaže, senaže i sena. Hranljiva vrednost zrna tritikalea je na nivou
pšeničnog, s tim što ima nešto više aminokiseline lizina. U pogledu zastupljenosti
esencijalnih aminokiselina, pojedinih minerala i vitamina, zrno tritikalea može
zadovoljiti značajan deo potreba domaćih i gajenih životinja. Tritikale, kao i ostala
zrnasta hraniva, standardni su deo obroka za ishranu domaćih i gajenih životinja,
posebno u većem procentu kada je životinjama potrebno više energije. U zavisnosti
od vrste domaće životinje kao i tipa obroka, tritikale može činiti njegov značajan
procenat. Prednost tritikalea nad drugim pravim žitima je taj što ima veći prinos,
brži prolećni porast i mogućnost dužeg roka kosidbe za zelenu stočnu hranu jer
ogrubi kasnije nego npr., raž ili ovas. Zbog navedenih prednosti tritikale je pogodan
za setvu, posebno u zemljama u razvoju.

Published

2018-09-11