MICROBIOLOGICAL PURITY TESTING IN FOOD PRODUCTION AND MARKETING

Bojan GOLIĆ, Tanja ILIĆ, Vesna KALABA, Milijana GOLIĆ, Slobodanka DELIĆ

Апстракт


The Rulebook on microbiological purity criteria prescribes the criteria of microbiological
purity and the frequency of control of equipment, devices, utensils, work surfaces, work clothes and
workers' hands in food production and marketing as well as in facilities and means of transport that
come in contact with food in which there is a risk of occurrence and the spread of infectious diseases.
Food facilities, means of transport, items, accessories and equipment that come in contact with food
must be regularly cleaned and disinfected to avoid any risk of contamination, and food and staff
must be under regular supervision. Food handling staff must maintain a high level of personal
hygiene and be trained in terms of food hygiene requirements. The aim of the study was to determine
the state of microbiological purity in food production and marketing in facilities and means of
transport that come into contact with food. As the test material we used swab samples from the
surfaces of equipment, devices, utensils, work surfaces, work clothes and workers' hands originating
from facilities for the production and marketing of food, restaurants and other catering facilities
serving food, facilities in the field of education and social protection (facilities for accommodating
persons) and means of transport that come into contact with food. A total of 3393 samples were
examined in the course of self-control and official control during 2017. For microbiological
examination of swab samples, standard BAS ISO methods were used. The percent of swab samples
that did not satisfy the Rulebook on the criteria of microbiological purity in 2017 was 5.20%. In
relation to the total number of samples tested, 4.70% of the samples were unsatisfactory due to an
increased number of microorganisms, and 1.40% due to an increased number of enterobacteriaceae.
Pathogenic microorganisms Salmonella spp. and Listeria monocytogenes are not detected in any
swab sample. The largest percent of unsatisfactory samples was in the category "hands of food
handlers" and amounted to 7.30%


Пуни текст:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.7251/VETJEN1901064G

Рефбекови

  • Тренутно не постоје рефбекови.


Обим и политика часописа

Ветеринарски журнал Републике Српске је покренут 2001. године како би истраживачи и стручњаци код нас и у региону и широм свијета могли да објављују своја истраживања и радове. Часопис је посвећен унапређењу и ширењу научних сазнања о ветеринарским наукама и сродним академским дисциплинама. Ветеринарски журнал Републике Српске је отвореног приступа, рецензирани научни часопис ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске ”Др Васо Бутозан” Бања Лука, Република Српска/БиХ, посвећен објављивању оригиналних научних радова, прегледних радова, мини прегледних радова, кратких комуникација, стручно-техничких извјештаја, приказ случаја и писма уреднику. Ветеринарски журнал Републике Српске објављује се на српском и енглеском језику, у годишњим волуменима који се састоје од два броја, на моделу Open Access који омогућава високу видљивост радова. Ветеринарски журнал Републике Српске је индексиран као национални часопис. Сваки рукопис биће обрађен од стране два рецензента који пружају квалитетну уредничку обраду. Упутства за пријављивање рукописа, припрему рада, процедуру рецензије и све остале детаље доступна су на страницама часописа. Ова страница ће ауторе упутити корак по корак кроз процес пријављивање (Упутство за ауторе).

Ветеринарски журнал Републике Српске је часопис отвореног приступа. Сви радови могу се бесплатно преузети и користити у складу са Creative Commons Attribution 4.0 International License(CC BY 4.0).

 

Scope and Policy of the Journal

Veterinary Journal of Republic of Srpska was launched in 2001 to offer researchers and professionals in the region and worldwide a place to publish their research findings and work. The Journal is devoted to the advancement and dissemination of scientific knowledge concerning veterinary sciences and related academic disciplines. Veterinary Journal of Republic of Srpska is an open access, peer-reviewed scientific journal published by the PI VETERINARY INSTITUTE REPUBLIC OF SRPSKA „Dr. VasoButozan“ BANJA LUKA, Republic of Srpska/B&H, and dedicated to the publication of full research papers, reviews articles, mini review articles, short communications, technical reports, case reports and letters to the Editor. Veterinary Journal of Republic of Srpskais published in Serbian and English, in yearly volumes comprising two issues, on an Open Access model which allows high visibility of articles. Veterinary Journal of Republic of Srpskais indexed as a national journal. Each manuscript will be handled by two reviewers providing quality editorial processing. The instructions for manuscript submission, paper preparing, peer-review procedure and all other details are available on the Journal homepage. This site will guide Authors stepwise through the submission process (Author Guidelines).

Veterinary Journal of Republic of Srpskais an Open Access Journal. All articles can be downloaded free of charge and used in accordance with the Creative Commons Attribution 4.0 International License(CC BY 4.0).

 

Импресум часописа/Impressum of journal

 

УПУТСТВО АУТОРИМА/INSTRUCTIONS FOR AUTHORS

 

Контакт/Contact

Главни уредник/Editor inChief

Проф.др Драго Н. Недић / Dr. Drago Nedić, PhD, FullProfessor

ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан“, Бања Лука, Република Српска, БиХ
Бранка Радичевића 18, 78000 Бања Лука
Телефон: +387-51-229-210

Факс: +387-51-229-242
Е-mail: drago.nedic@virs-vb.com
Web: www.virs-vb.com

Последњи број: 

http://virs-vb.com/волумен-xviii-2018-број-2/