OCJENA ZADOVOLJSTVA POSLOM KAO POKAZATELJA POLOŽAJA ZAPOSLENIH U PREDUZEĆIMA U BRČKO DISTRIKTU BOSNE I HERCEGOVINE

Authors

  • Stevan Stević
  • Vasilijana Mirković
  • Dejan Tešić

DOI:

https://doi.org/10.7251/ZREFB1711065S

Abstract

S obzirom na to da je zadovoljstvo poslom veoma važan faktor položaja zaposlenih, u radu je analizirana ocjena zadovoljstva poslom u malim i srednjim preduzećima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine. Analiza je provedena na bazi rezultata Naučno-stručnog istraživanja „Položaj zaposlenih u malim i srednjim preduzećima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine“, koje je 2017. godine realizovano na Ekonomskom fakultetu Brčko.
Zadovoljstvo poslom najprije je posmatrano kao kategorijalno obilježje, sa ocjenom zadovoljstva kroz pet modaliteta, od izuzetno zadovoljnog do izuzetno nezadovoljnog, a nakon toga ocjena zadovoljstva poslom iskazana je numeričkim ocjenama od jedan do pet. Pored opšte ocjene zadovoljstva zaposlenih u malim i srednjim preduzećima, razmatrano je i zadovoljstvo poslom prema najvažnijim socio-demografskim obilježjima zaposlenih.
U radu je provedena statistička analiza povezanosti modaliteta posmatranih obilježja, kao i analiza sličnosti i razlika aritmetičkih sredina uzoraka primjenom t-testa i Analize varijanse. Prilikom analize rezultata ocjene obilježja „zadovoljstvo poslom“ korišćen je Hi-kvadrat test zasnovan na Analizi tabela kontingencije, a kod obilježja „ocjena zadovoljstva“ korišćen je t-test za poređenje aritmetičkih sredina nezavisnih uzoraka, kao i Analiza varijanse.
Bez obzira na određene razlike u ocjeni zadovoljstva zaposlenih u malim i srednjim preduzećima, rezultati upućuju na zaključak da je većina zaposlenih u najvećoj mjeri zadovoljna poslom koji obavljaju. Slično se može reći i za ocjenu zadovoljstva poslom u odnosu na određena socio-demografska obilježja zaposlenih, osim određenih razlika u ocjeni zadovoljstva zavisno od položaja zaposlenih u preduzeću.

Published

2018-12-20

Issue

Section

Чланци