Rezultati bakterijske analize namirnica i briseva radnih površina u objektima za proizvodnju i promet namirnica na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Authors

  • Medina Bičo Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona, Goražde
  • Erna Dardagan Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona, Goražde

DOI:

https://doi.org/10.7251/BII1801056B

Abstract

Uvod. Prema Zakonu o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta
opšte upotrebe, pod životnim namirnicama podrazumijeva se sve što
se upotrebljava za hranu ili piće u prerađenom ili neprerađenom obliku. Pod
zdravstvenom ispravnošću namirnica podrazumijeva se: higijenska ispravnost
namirnica i ispravnost njihovog sastava (energetskih materija, gradivnih
materija, zaštitnih materija). Cilj rada je istražiti bakteriološku ispravnost
uzoraka namirnica i briseva površina koje dolaze u kontakt sa namirnicama
u objektima sa područja Bosansko-podrinjskog kantona u periodu 2011-
2015. godine i provjeriti da li učestaliji nadzor doprinosi smanjenju broja
neispravnih uzoraka.
Metode. Ispitivanjem su bile obuhvaćene tri opštine u sastavu Bosansko-
podrinjskog kantona: Goražde, Prača, Ustikolina. Mikrobiološka ispravnost
uzoraka ispitivana je u akreditiranoj mikrobiološkoj laboratoriji Zavoda
za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, i jednim dijelom u labaratorijama Zavoda
za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona. Za retrospektivni
prikaz dobivenih podataka korišteni su Centralni protokoli laboratorija u
posljednjih pet godina.
Rezultati. Najviše uzoraka hrane i briseva površina pregledano je iz ugostiteljskih
objekata na područiju opštine Goražde. Broj uzoraka uzetih za bakteriološku
analizu povećavao se u petogodišnjem periodu: 2011.godine 51
uzorak hrane i 69 briseva površine, a 2015.godine 150 uzoraka hrane i 270
briseva površine. Istovremeno se procenat neodgovarajuće uzetih uzoraka
smanjivao od 7,27% do 3,33%. U najvećem broju uzoraka izolovane su aerobno
mezofilne bakterije (37) i saprofitne koke (25), a u najmanjem broju
uzoraka izolovan je Streptoccocus faecalis i sulfitoredukujuće Clostridiae
(po jedan uzorak). Broj uzoraka u kojima su izolovane bakterije smanjivao
se u petogodišnjem periodu: 2011.godine 38 uzoraka, a 2015.godine 15
uzoraka.
Zaključak.Učestalija kontrola nad objektima koji se bave proizvodnjom i
stavljanjem u promet hrane i namirnica vodi boljim rezultatima, odnosno
smanjenju broja bakteriološki neispravnih uzoraka. Zdravstvena ispravnost
namirnica na području Bosansko-podrinjskog kantona nije zabrinjavajuća.

Published

2018-07-24