Analiza proteina pšenice kapilarnom gel elektroforezom (cge )

Authors

  • Danica Savanovic Univerzitet u Banjoj Luci, Tehnološki fakultet Banja Luka, Republika Srpska, BiH
  • Radoslav Grujić
  • Aleksandra Torbica
  • Jovo Savanović

DOI:

https://doi.org/10.7251/GHTE1814023S

Abstract

Proteini pšenice se smatraju najvažnijim komponentama koje utiču na pecivna
svojstva brašna. Karakterišu se visokom heterogenošću i velikim rasponom molekulskih
masa. Za razdvajanje i identifikaciju proteina mogu se koristiti različite tehnike. Cilj
ovog rada je bio da se ispita mogućnosti primjene SDS-kapilarne gel elektroforeze
(SDS-CGE) za analizu i kvantifikaciju proteina iz pšeničnog brašna. Razdvajanje
proteina iz tijesta izrađenog od pšeničnog brašna vršeno je pomoću kapilarne
elektroforeze (Agilent, CE 7100) uz korištenje SDS-MW Analysis Kit-a (Beckman
Coulter). Podaci o migracionim vremenima i površinama pikova pojedinačnih proteina
sa elektoforegrama su analizirani pomoću softvera ChemStation Software (Agilent
Technologies, PaloAlto, CA). Na elektroforegramu, dobijenom nakon analize proteina,
razdvojeno je 57 proteina različitih molekulskih masa, u rasponu od 10 kDa do 225
kDa. Najveći broj razdvojenih proteina je imao masu od 0 do 20 kDa (22 proteina),
dok je broj razdvojenih proteina većih molekulskih masa bio mnogo manji (3 proteina
mase od 100 do 150 kDa i 5 proteina su imali mase veće od 150 kDa). Ova metoda
omogućava preciznu identifikaciju i kvantifikaciju proteina pšenice i može se koristiti
za izučavanje

References

Ključne riječi:
analiza,
proteini pšenice,
kapilarna gel elektroforeza.

Published

2019-03-21