POVEZANOST MEHANIČKIH SVOJSTAVA PLETENINA I ERGONOMSKE UDOBNOSTI SPORTSKE ODJEĆE

Authors

  • Dragana Grujić
  • Tatjana Rijavec
  • Simona Jevšnik
  • Svjetlana Janjić

DOI:

https://doi.org/10.7251/GHTE1208035G

Abstract

 

Kvalitet sportske odjeće se ocjenjuje preko njene toplotno fiziološke i ergonomske udobnosti. U ovom radu je ispitivana povezanost mehaničkih svojstava pletenina i ergonomske udobnosti odjeće. Sportska odjeća se izrađuje od različitih vrsta materijala koji vizuelno mogu izgledati isto, ali kada su u pitanju mehanička svojstva koja su uveliko povezana sa prilijeganjem i deformacijom odjeće u toku upotrebe, između njih može postojati značajna razlika.

Za izradu ženskih biciklističkih hlača korištene su dvije vrste pletenina istih konstrukcijskih karaktristika ali različitih sirovinskih sastava. Od navedenih pletenina izrađena su dva modela ženskih biciklističkih hlača. Za izradu oba modela hlača korišteni su krojni dijelovi iste konstrukcije ali sa kombinacijama pletenina različite rastegljivosti za pojedine krojne dijelove radi postizanja bolje ergonomske udobnosti. Povezanost mehaničkih svojstava pletenina i ergonomske udobnosti modela ženskih biciklističkih hlača utvrđivana je kroz probe nošenja i subjektivno ocjenjivanje.

References

sportska odjeća, biciklističke hlače, pletenina, mehanička svojstva, rastegljivost, toplotna svojstva, udobnost odjeće, ergonomija

Published

2012-09-23