UTICAJ POJEDINIH FAZA PROCESA PROIZVODNJE KONCENTROVANOG SOKA NA MIKROBIOLOŠKU ISPRAVNOST GOTOVOG PROIZVODA

Authors

  • Ljiljana Topalić Trivunović Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet Banja Luka, RS, BiH
  • Aleksandar Savić Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet Banja Luka, RS, BiH
  • Miloš Šolaja Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet Banja Luka, RS, BiH
  • S. Stupar Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet Banja Luka, RS, BiH
  • Snježana Matoš Univerzitet u Banjaluci, Tehnološki fakultet Banja Luka, RS, BiH

DOI:

https://doi.org/10.7251/GHTE1207019T

Abstract

U radu su dati rezultati mikrobioloških analiza u 9 tačaka procesa proizvodnje koncentrovanog soka od jabuke. Standardnim metodama mikrobioloških kontrola u svakoj tački je određivan ukupan broj bakterija, ukupan broj kvasaca i plijesni kao i prisustvo patogenih i potencijalno patogenih bakterija: sulfitoredukujućih klostridija, koagulaza pozitivnih stafilokoka, Escherichia coli, Proteus vrste i Salmonella vrste. Ukupan broj bakterija i ukupan broj kvasaca i plijesni postepeno opada nakon svake faze proizvodnog procesa. Sulfitoredukujuće klostridije i koagulaza pozitivne stafilokoke nisu konstatovane ni u jednoj kontrolisanoj tački. Od koliformnih bakterija u četiri kontrolisane tačke izolovane su bakterije roda Citrobacter.  Na osnovu dobijenih rezultata definisane su kritične tačke procesa proizvodnje (HACCP) i predloženi su odgovarajući postupci za rješavanje potencijalnih problema.

References

Ključne riječi: mikrobiološka analiza, jabuka, proces proizvodnje koncentrovanog soka, kritične tačke proizvodnje, HACCP

Published

2013-05-07