Uticaj napojnice (bakšiša) na motivaciju radnika: poređenje zaposlenih u ugostiteljstu i industriji igara na sreću u Sloveniji

Authors

  • Andrej Raspor
  • Tomislav Rozman

DOI:

https://doi.org/10.7251/SDSR1611067R

Abstract

Osnovni cilj rada je da istraži uticaj različitih vrsta napojnica (bakšiša)
na motivaciju radnika u slovenačkom hotelijerstvu i industriji
igara na sreću, i da razvije model - na osnovu nalaza istraživanja - za
distribuciju napojnice među radnicima kako bi se povećala njihova
motivacija.
Glavni nalaz istraživanja je da zaposleni u slovenačkim preduzećima
sa uređenim sistemom distribucije napojnice imaju tendenciju da
budu bolje motivisani i tretiraju svoje goste bolje od svojih kolega u
neregulisanim sredinama. S druge strane, zaposleni u ugostiteljstvu
su manje motivisani za napojnicu od svojih kolega u oblasti igara na
sreću, iako im se individualne napojnice daju direktno.
Osnovni razlog za ovu razliku je to što kompanije u ugostiteljstvu
obično ne primenjuju metode distribucije napojnica, a zaposlenima
je dato direktno pravo na svaku napojnicu. Napojnice su primljene
(dnevno) u malim iznosima. U međuvremenu, zaposleni u ovoj industriji
primaju napojnice, zajedno sa svojim mesečnim platama. Zbog
toga, možemo reći da model i proces distribucije napojnica u velikoj
meri utiče na motivaciju zaposlenih.

Published

2017-11-13