УВОЂЕЊЕ ИНОВАЦИЈА У РАД СА ПУБЛИКОМ ПО УЗОРУ НА BPI (BIBLIOTHÈQUE PUBLIQUE D’INFORMATION)

Authors

  • Огњенка Савановић ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске Бања Лука

DOI:

https://doi.org/10.7251/BSCSR2310046S

Abstract

Овај рад ће већим дијелом представљати извјештај са професионалног стажа за библиотекаре, који сам обављала у Bibliothèque publique d’information (BPI), Јавној библиотеци за информисање, у Паризу, током маја и јуна 2019. године, у организацији Министарства културе владе Француске. Стажирање у овој престижној институцији драгоцјено је искуство због богатства идеја које је могуће спровести и у нашим библиотекама. BPI представља узор свим јавним библиотекама у Француској и шире,посебно у погледу развоја политике публика. При томе, социјална улога библиотека веома је важна јер сврстава библиотеке у ред установа кључних, не само за културу и образовање свих грађана, него и оних установа које својим начином рада доприносе бољој интеграцији свих појединаца који живе у локалној заједници. Медијација у јавним библиотекама представља један од најефикаснијих начина да се привуче шира публика са разноврсним интересовањем, а активности које јој припадају могу се груписати на слиједећи начин: а) Договорене посјете публике; б) Радионице; в) Савјетовања; г) Предавања/ Сусрети; д) Филм.

С обзиром да се мој радни пројекат током стажа тицао анимације одраслих у библиотекама, присуствовала сам великом броју поменутих активности које BPI организује за своје посјетиоце. Највећу пажњу привукле су ми радионице које се редовно одвијају сваке седмице. Већину радионица воде библиотекари компетентни за одређене области: стране језике, француски језик за странце, информатику, креативно писање, музику, рукотворине, итд. За неке активности ангажују се партнерске асоцијације које волонтерски спроводе радионице и савјетовања за заинтересоване посјетиоце. На овај начин библиотека пружа широк спектар услуга за све типове публике, пружа подршку у учењу и одржавању знања, као и развијању креативних способности.

У жељи да побољшамо услуге за посјетиоце наше библиотеке, покренули смо 2019. године, у оквиру пројекта анимације одраслих, низ континуираних активности, радионица које се одвијају једном или два пута седмично. У року од само неколико мјесеци организовали смо радионице конверзације на страним језицима (француском, енглеском и италијанском), радионицу српског језика за странце и радионицу информатичког описмењавања. Све радионице су бесплатне и анимирају их библиотекари. Највеће интересовање публике изазвале су радионице српског језика за странце који живе у нашем граду. Партнерства са асоцијацијама спремним на непрофитну сарадњу омогућиле би увођење нових креативних радионица и савјетовања.

Downloads

Published

2023-06-01