О ФОНДУ СТАРИХ И РИЈЕТКИХ КЊИГА НАРОДНЕ И УНИВЕРЗИТЕТСКЕ БИБЛИОТЕКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Authors

  • Љубица Милекић ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске Бања Лука
  • Весна Јовић ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске Бања Лука
  • Ивана Јованић ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске Бања Лука

DOI:

https://doi.org/10.7251/BSCSR2310058M

Abstract

Збирка старе и ријетке књиге Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске је посебна и представља драгоцјеност ове установе. Смјештена је према формату. Већи дио библиографске грађе је описан и претражив у бази cobiss.rs - Кооперативном онлајн библиографском систему и сервису Републике Српске. Најзначајнија намјена и улога ове збирке је да се наша, али и страна књижевна и културна баштина сачува, заштити и буде доступна истраживачима. Основу овог рада чини идентификација појединих јединица колекције.

Стара и ријетка књига, према Закону о библиотечко-информационој дјелатности („Службени гласник Републике Српске”, бр. 4/16) спада у покретно културно добро, те је посебно чуван и заштићен дио књижног фонда, који се користити само у читаоници посебних фондова. Према поменутом Закону стара библиотечка грађа временски је одређена за Републику Српску и сачињавају је рукописи, рукописне и штампане књиге настале до краја XIX вијека, те ријетке књиге, одређени примјерци периодичних издања и друга ријетка библиотечка грађа настала у XX вијеку.

Ријетка грађа није временски омеђена, а чине је издања са малим тиражом, посебном опремом и димензијама, илегална, ратна издања и сл. Дио ове збирке су значајна дјела Вука Стефановића Караџића (1787-1864), једног од најпознатијих српских стваралаца XIX вијека. Најдуже чувано благо у данашњој збирци представљају књиге које су припадале некадашњој Српској читаоници коју је прије више од 150 година у Бањалуци основао Васо Пелагић. И поред великих страдања која су се дешавала на овим просторима књиге су сачуване. На челу Српске читаонице се налазио прота Душан Кецмановић, који је у сарадњи са друштвом “Просвјета”, 1936. године основао Народну библиотеку. Велики број дјела поклон је проте Душана Кецмановића, о чему постоје и записи на књигама. Фонд садржи књиге на латинском, црквенословенском, руском, српском, пољском, словеначком, француском, њемачком, енглеском те оријенталним језицима (арапском, турском и персијском). У збирци се налази и мањи број рукописа и неколико минијатурних књига. Збирци припадају и периодичне публикације које су дигитализоване. Књиге су битна грађа за различита историјска, филолошка, књижевна и друга истраживања, јер садрже велики број културолошких података.

Downloads

Published

2023-06-01