СВЕТЛИ СИГНАЛИ ИЗ БИБЛИОТЕКЕ

Authors

  • Соња Шуковић Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш
  • Славица Младеновић Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш
  • Гордана Ивковић Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш

DOI:

https://doi.org/10.7251/BSCSR2310094S

Abstract

Суштинска вредност и снага библиотеке огледа се у богатству, садржају, доступности и вредности грађе и информација коју поседује али, видљива форма, која подстиче радозналост јавности, утиче на побољшање имиџа библиотеке и чини то да постане битан догађај који привлачи себи кориснике.

Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш, матична за територију Нишавског управног округа, баштини традицију библиотекарства, засновану на обавезама које проистичу из закона, дугу више од 142 године. У току свог живота делила је судбину својих суграђана и сународника, зависила од историјских и друштвених околности, имала светле и мрачне тренутке али, упркос свему, опстајала је и ишла у корак са савременим токовима, на радост свих љубитеља књиге. Епидемија корона-вируса, учинила је ситуацију изазовном и отворила многа питања. Како прилагодити свој рад новонасталој ситуацији, како остварити сарадњу у области размене искуства стручњака, како на оптималан начин одржати и унапредити систем библиотекарства а не угрозити здравље корисника и запослених, како стећи и одржати поверење да се долази у безбедне просторе, како обезбедити константан контакт са члановима, питања су на која смо, верујемо, позитивно одговорили.

Циљ овог рада је да се покаже на који је начин једна библиотека са богатом традицијом и историјом, установа која држи до потврђених вредности, успела да дефинише своју улогу, постави приоритете, превазиђе тешке околности у којима се нашла, повећа видљивост и ојача своју позицију на културној сцени, захваљујући сопственим капацитетима, ресурсима и дигиталним технологијама.

Downloads

Published

2023-06-03