UTICAJ MAS-MEDIJA NA VASPITANJE DJECE

Authors

  • Kojo Simić
  • Milica Letić

DOI:

https://doi.org/10.7251/ERB2214034S

Abstract

Svjedoci smo naglog razvoja savremene tehnologije i njene primjene u svim sferama društva. Škola kao značajan dio tog društva ima obavezu da prati najnovija dostignuća i koristi nove tehnologije i medije. Ako stavimo naglasak na edukacijsku ulogu medija, neupitan je njihov doprinos u širenju znanja i olakšavanja učenja, izgrađivanju određenih vrijednosti, razvijanju sposobnosti, vještina i navika.

Mediji zaista jesu sedma sila i njihova snaga se ogleda u svim segmentima društvenog djelovanja. Mediji igraju veliku ulogu u vaspitanju i samim time formiraju društvo. Ne kaže se uzalud da na mladima svijet ostaje. Dakle, vaspitanje djece ključan je faktor u formi ranju društva i društvenih vrijednosti.

Mladi se sa medijima upoznaju veoma rano, još u ranom uzrastu u porodičnim uslovima kada stupaju u kontakt sa televizijom, štampom ili sredstvima novih tehnologija koja koriste njihovi roditelji. Tako efekti medija postaju sve važniji u dječijem obrazovnom sistemu gotovo više od roditeljskog vaspitanja. Gotovo svi oblici medija ispunjeni su očiglednim, zavidnim i skrivenim porukama koje podstiču ljude da ih nabave.

Rad je teoretsko-metodološkog karaktera i bavit će se tematikom uticaja mas-medija na vaspitanje djece od najranije dobi pa sve do adolescencije. S obzirom na to da su mediji sve prisutniji u svakodnevnom životu pojedinaca, a samim time su postali neizbježan dio svakodnevnog život te su neprimjetno integrisali i u naše međuljudske odnose a samim time i djece, važno je da kroz ovaj rad razvijemo kritičko razmišljanje te da promislimo o konzumiranom sadržaju.

U radu će se detaljnije i opširnije opisati sve ono što je vezano za današnje društvo i današnju populaciju koja je sve više izložena uticaju mas-medija bez kojih bi ovaj svijet bio nezamisliv. Takođe će se doći do nekih novih saznanja koja će biti od velike pomoći roditeljima da uvide kako da se izbore i postave u situacijima koje su vezane za medije. Ovaj rad će doprinijeti da roditelji i druge odrasle osobe shvate kako oni trebaju da budu uzor mlađim osobama, u ovom slučaju svojoj djeci, učenicima i da ih od malih nogu uče koji su to medijski sadržaji najbolji za njih i sve to u granicama normale. Na ovaj način dijete će već od malih nogu znati šta je dobro, a šta loše i roditelji neće imati problema u vaspitanju.

Downloads

Published

2023-03-18