Приступачне и чисте енергије – предуслов за здравствено безбједну храну

Authors

  • Предраг Илић
  • Драгана Стојисављевић
  • Ново Пржуљ
  • Огњен Ерић
  • Љиљана Стојановић Бјелић

DOI:

https://doi.org/10.7251/PRB2502001I

Abstract

Посљедњих година свијет се сусрео са великим бројем изазова када је у питању производња хране. Са популацијом која се увећава, потре-ба за храном постаје све већа. Овај проблем утиче на велики број људи ши-ром свијета који живе у изузетно сиромашним условима и немају приступ здравствено безбједној храни. Као резултат, потражња за чистом и приступачном енергијом је достигла врхунац. Постоји јака веза између приступачности и чисте енергије са производњом здравствено безбједне хране. За почетак, потребно је имати поуздан извор енергије како би се одржала конзистентна производња хране. Традиционални извори енергије, попут горива на бази нафте, представљају велики проблем због својих загађујућих ефеката. Прелазак на чисту енергију може помоћи у смањењу утицаја на животну средину и смањити ризик од загађења ваздуха, земљишта и воде. Поред тога, приступачна и чиста енер-гија може помоћи у смањењу трошкова производње хране. Традиционални извори енергије су често скупи, што може значајно утица-ти на цијену производа. Приступачна и чиста енергија представљају предуслов за здравствено безбједну храну. Прелазак на чисту енергију може помоћи у смањењу зага-ђења животне средине, смањити трошкове производње хране, омогућити употребу чистијих енергетских извора за пречишћавање воде и смањити употребу штетних ђубрива и пестицида. Додатно, приступачна и чиста енергија може помоћи у остваривању одрживог развоја, смањити емисије гасова са ефектом стаклене баште и учинити производњу хране ефикаснијом и економичнијом. Примјеном чи-сте енергије, смањује се и ризик од разних форми загађења и њиховог ути-цаја на здравље људи и животиња. Узимајући у обзир глобални проблем загађења и климатских промјена, усвајање приступачних и чистих извора енергије има једнаку важност и унутар сектора производње хране. Здравствено безбједна храна је неоп-ходна за остваривање здравог живота, а чиста енергија је неопходна за одрживост производње хране. Умјесто да људи посматрају потребу за енергијом и производњом хране као два различита проблема, треба при-ступити рјешавању ових проблема заједно. Како би се овај циљ остварио, потребно је донијети правилне одлуке о инвестицијама у нове изворе енергије и унапређењу енергетске ефикасно-сти. Такође је потребно радити на промоцији одрживих метода производ-ње хране, које користе чисту енергију и мање утичу на животну средину. Ово може укључивати промоцију узгоја органских култура, коришћење система за пречишћавање воде, употребу обновљивих извора енергије у фабрикама за производњу хране и др. Коришћење приступачне и чисте енергије неопходно је не само за одржи-вост производње хране, већ и за заштиту здравља људи и животиња. Чиста енергија може допринијети здравствено безбједној храни на више начина. Примјери укључују употребу чистих енергетских извора за пречи-шћавање воде, који могу уклонити опасне хемикалије из воде која се користи у производњи хране. Такође, чиста енергија може смањити упо-требу ђубрива и пестицида, који могу штетити здрављу људи и живо-тиња, али и негативно дјеловати на биодиверзитет. Употреба чисте енергије може побољшати производњу хране и учинити је здравствено безбједнијом. Иако постоје препреке за употребу чисте енергије, њене предности су велике и могу допринијети здрављу људи и бољој будућности за све.

Downloads

Published

2025-11-01