Исхрана у цјеложивотном циклусу
DOI:
https://doi.org/10.7251/PRB2503001SAbstract
Обезбјеђење адекватне исхране у цјеложивотном циклусу представља велики изазов и захтијева мултидисциплинарни и интерсекторални прсиступ. Храна и исхрана су врло често банализоване и своде се на основну људску потребу да једемо да бисмо преживјели. Међутим, уколико дубље загребемо испод површине, уочићемо да храна и правилна исхрана нису само одговорне за наш правилан раст и равој у дјетињству и адолесценцији и одуство болести кроз цјеложивотни циклус, већ да су оне одговорне за успјех и просперитет једног друштва, да утичу на укупан потенцијал друштва, да имају директан и индиректан утицај на животну средину, да се у друштвеном контексту користе као индикатор успјешности друштва и представљају једну од социјалних детерминанти здравља, као што су неједнакост и неправичност у приступу здравствено безбједној храни и довољним количинама хране. Прехрамбено окружење уз васпитање и образовање о исхрани од најраније животне доби има снажан утицај на формирање навика и праксе у каснијој животној доби. Дојење представља први корак у цјеложивотном циклусу исхране и једну од најважнијх карика. Прехрамбено окружење које подстиче дојење, једнакост и правичност у дојењу и приступу нутритивно вриједној храни и ограничава рекламирање и приступ енергетски густој и нутритивно сиромашној храни представља снажан потенцијал једног друштва. Декада исхране Уједињених нација препознала је пет кључних подручја на којима треба радити у циљу превенције свих облика потхрањености у дјетињству, школској доби, код адолесцената и жена у репордуктивној доби и представља један шири приступ у сагледавању пробелма и обезбјеђењу учешћа већег броја актера у рјешавању свих облика потхрањености и достизању Циљева одрживог развоја који су директно или индиректно повезани са исхраном до 2030. године.