Биотехнологије у функцији глобалних циљева одрживог развоја

Authors

  • Радослав Грујић

DOI:

https://doi.org/10.7251/PRB2503073G

Abstract

Повећање броја становника на Земљи захтијева производњу велике количине хране потребне да се оно прехрани. Да би се задовољиле потребе за месом и протеинима животињског поријекла, потребно је значајно повећати број животиња за производњу меса. Међутим, повећање индустријског узгоја животиња је ограничено. Оно ће у будућности бити под великим притиском и ограничењима због негативног утицаја на животну средину, јавно здравље и добробит животиња. Да би се смањиле негативне посљедице кориштења меса, траже се други извори протеина, тзв. алтернативе (замјене, аналози) меса. Захтијева се да нови производи имају сличне нутритивне и сензор-не особине као традиционално произведено месо и мали утицај на око-лину и здравље људи. Осим биљних протеина, велику шансу да у скорој будућности постану замјена за месо имају култивисано (узгојено) месо и протеини екстраховани из биомасе добијене узгојем једноћелијских орга-низама (бактерије, гљивице, микроалге и квасци). Култивисано месо је месо узгојено in vitro из животињских ћелија. На овај начин могуће је да се месо производи без клања животиња. Циљ овог поглавља монографије је да се прикажу и анализирају приједлози једног броја рјешења за производњу и кориштење алтернатива за месо, укључујући питања везана за потенцијалне користи и штете за животну средину, перцепцију потрошача, успостављање и поштовање прописа, итд. Да би се то постигло анализирани су најновији научни радови о овој теми. Према анализираним радовима, неопходно је повећати производњу алтернатива меса и тиме смањити еколошке и здравствене проблеме повезане са конзумирањем меса. Развој алтернативних протеина (култи-висано месо, биљни протеини и микропротеини) повећава оптимизам код свих који желе смањити индустријски узгој животиња. Међутим, још увијек у потпуности нису јасни ставови потрошача према овом питању. Без промјене ставова потрошача о узгојеном месу, резултати до којих се дође током научних истраживања неће бити пренесени у праксу кроз развој и кориштење нових протеинских производа.

Downloads

Published

2025-11-01