УЧЕСТАЛОСТ И ПРЕДИКТОРИ ОНЛАЈН И МЈЕШОВИТОГ КОЦКАЊА МЛАДИХ

Authors

  • Драженко Л. Јоргић Универзитет у Бањој Луци, Филозофски факултет
  • Горан Ј. Стојановић Универзитет у Бањој Луци, Филозофски факултет

DOI:

https://doi.org/10.7251/RFFP2324169J

Abstract

Иако једна од најсиромашнијих земаља, БиХ има највише кладионица према броју становника у Европи. Посебно популаран вид забаве на овим просторима због своје приступачности и анонимности постало је онлајн коцкање, чије услуге нуди неколико домаћих компанија. Највише се играју слот-машине, покер и клађење на резултате спортских догађаја. За разлику од класичног, онлајн коцкање има неколико предности. Чари игре доживљавају се из удобности и приватности свога дома (24/7 – било када у току дана, односно седмице). Избјегнуто је путовање до касина и чекање у редовима. Агресивна маркетиншка кампања којом се нуди лажна нада инстантне зараде, вјешто заокупља пажњу захтијевајући што чешће и дуже присуство у сајбер свијету.

Циљ овог рада је идентификовати учесталост онлајн и предикторе мјешовитог коцкања младих. У истраживању су учествовали средњошколци III и IV разреда и студенти различитих година студија Универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву из већине градова и општина Републике Српске. За потребе ове студије коришћен је е-упитник о општим социо-демографским подацима и активностима коцкања, те породичним варијаблама од интереса за истраживање.

Анкетирање је било усмјерено на формалне облике игара на срећу, односно оне игре које се нуде од службено регистрованих приређивача на подручју Републике Српске. Резултати на 2700 испитаника (80,3% ученика средњих школа и 19,7% студената) показују да студенти значајно више онлајн коцкају у односу на средњошколце и да коцкање младића, учесталост коцкања очева и утрошак новца на коцкарске улоге значајно предвиђају учесталост мјешовитог коцкања младих.

Резултати указују на то да се коцкање не може спречавати нити лијечити као изоловано проблематично понашање у адолесценцији, већ једино у контексту повезаних понашања и односа са салијентним друштвеним групама.

Downloads

Published

2023-06-16

Issue

Section

Чланци