NARATOLOŠKA ANALIZA UMETNIČKE BAJKE „PRSTEN NA DNU MORA“ DESANKE MAKSIMOVIĆ

Authors

  • Jelena D. Brkić Univerzitet u Banjoj Luci, Filološki fakultet

DOI:

https://doi.org/10.7251/FIN2223035B

Abstract

Predmet ovog rada je naratološka analiza umetničke bajke „Prsten na dnu mora“ Desanke Maksimović. Analiza obu- hvata svet priče i njegove mikrosvetove, podsvet priče/virtuelni narativ (VN), hronotop i mikrohronotop te naratorov glas. Po- red toga, u radu analiziramo i diskutujemo koliko je podela funkcija junaka u bajci u skladu sa Propovom klasifikacijom li- kova po funkcijama.

Rezultati su nam pokazali da ima odstupanja u podeli, što smo i očekivali jer je u pitanju umetnička, a ne narodna bajka te da su svet priče i mikrosvetovi bogati, raznovrsni, kom- pleksni i interaktivni, simbiotički povezani i isprepletеni virtu- elnim podsvetom priče. Naratorov glas je topao i brižan i uka- zuje na nekog ko voli svoje junake.

Konačno, analiza nam je pokazala koliko je važna auto- rova promišljenost i sistematičnost u gradnji naracije kao kom- pleksnog procesa, bitnog za uspostavljanje značenja koje je snažno i univerzalno, a samim tim čini delo prijemčivim i za decu i za odrasle te mu otvara vrata za drugačije transmedijalne interpretacije.

Downloads

Published

2023-06-16

Issue

Section

Чланци