ПРОЦЕНА КВАЛИТЕТА МЛЕКА И ПРОИЗВОДА ОД МЛЕКА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
DOI:
https://doi.org/10.7251/VETJSR2401102RAbstract
Млеко као животна намирница има велики нутритивно-физиолошки значај и посебно место заузима у исхрани деце, старих и болесних особа. Ферментисани производи су лако сварљиви и препоручују се особама с развијеном интолеранцијом на лактозу. Сматра се да свакодневно уношење ових производа омогућава успостављање и нормално функционисање интестиналног тракта. Ови производи се добијају ферментацијом под утицајем бактерија млечне киселине. У ферментисане производе спадају јогурт, кисело млеко, кефир и воћни јогурт, као и друге врсте ферментисаних млека. Производња безбедне и квалитетне хране је нешто чему тежи свака држава и због тога се доносе закони и прописи који дефинишу стандарде квалитета које намирнице морају испуњавати како би се нашле на трпези потрошача. Млеко спада у основне намирнице у исхрани становништва и његов квалитет мора бити контролисан. Циљ овог рада је био да се испита квалитет млека и производа од млека у промету и из увоза на подручју Републике Србије. Материјал је представљало 70 узорака млека и производа од млека. Параметри квалитета млека и производа су испитани према Правилнику о квалитету производа од млека и стартер култура (Службени гласник Републике Србије 33/2010, 69/2010, 33/2013, 34/2014). За испитивање су коришћене следеће стандардне методе: SRPS ISO 19660, SRPS EN ISO 8968-4, SRPS ISO 22662/IDF 198. Добијени резултати су показали да је 95,71% испитаних узорака млека и производа од млека испуњавало критеријуме прописане регулативом. Параметри квалитетета су задовољавајући, али се препоручујe праћење квалитета млека и производа од млека, јер неки од производи нису испуњавали критеријуме прописанe правилником или нису имали одговарајућу произвођачку декларацију.