ЖИВИНАРСКА ПРОИЗВОДЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – ТРЕНУТНО СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ

Authors

  • Стамен РАДУЛОВИЋ Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија, Коресподентни аутор: Стамен Радуловић, stamenradulovic@gmail.com
  • Драган ШЕФЕР Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија
  • Радмила МАРКОВИЋ Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија
  • Дејан ПЕРИЋ Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија
  • Јасна СТЕВАНОВИЋ Привредна комора Србије, Београд, Србија
  • Бојан СТОЈАНОВИЋ Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Београд, Србија
  • Александра ИВЕТИЋ Институт за примену науке у пољопривреди, Београд, Србија
  • Драго НЕДИЋ Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJSR2401128R

Abstract

Живинарска производња jе током последњих децениjа од споредне делатности у сеоским домаћинствима израсла у високо специjализовану индустриjску грану сточарске производње коjа има велики потенциjал за развоj привреде многих земаља. У Републици Србиjи тренутно се гаjи укупно 21,6 милиона jединки живине, од чега 12,5 милиона броjлера и 7,5 милиона кокошака носиља. У поређењу са резултатима Пописа пољопривреде из 2018. године, уочљив jе пад укупног броjа живине за 7,3%, односно за чак 23,25% у односу на резултате из 2012. године. Производња jаjа jе на нивоу нешто вишем од 1,5 милиjарди комада што представља минимални забележен ниво производње jаjа у току претходних десет година. Са друге стране, током 2023. године, остварена jе производња живинског меса од 127 000 т, односно на 10% вишем нивоу у односу на претходну годину и 13,6% више у односу на петогодишњи просек. Неопходни су озбиљни напори у структурном реформисању овог сектора пољопривреде, али и руралних средина, у смислу jачања њихове економске ефикасности и конкурентности.

Downloads

Published

2025-06-02