МИКРОБИОЛОШКИ КРИТЕРИЈУМИ У ХРАНИ ЗА ЖИВОТИЊЕ – ОСВРТ НА ЛЕГИСЛАТИВУ У БИХ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Authors

  • Бојан Голић
  • Драго Недић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1702146G

Abstract

Микробиолошки критеријуми у храни за животиње у Босни и Херцеговини
(БиХ) дефинисани су Правилником о микробиолошким критеријумима у храни
за животиње („Службени гласник БиХ“ број 67/12).
Циљ испитивања је процјена здравствене исправности хране за животиње у
односу на дефинисане микробиолошке критеријуме и процјена адекватности
легислативе која се односи на микробиолошке критеријуме у храни за животиње
у БиХ и Републици Српској.
Као материјал за испитивање кориштени су узорци хране за животиње
испитани у периоду 2014–2016. година, као и важећа легислатива из области
хране и хране за животиње у БиХ и Републици Српској.
У периоду 2014–2016. године, проценат узорака хране за животиње који
је задовољавао микробиолошке критеријуме износио је преко 60%, односно
просјечно 66,34%, док је број незадовољавајућих узорака био испод 40%,
односно просјечно 33,66%. Упоредним микробиолошким испитивањем узорака
хране за животиње на Salmonella spp. из 25g и 50g узорка, током 2014. године,
утврђен је идентичан проценат задовољавајућих, односно незадовољавајућих
узорака.
Анализом Правилника о микробиолошким критеријумима у храни за
животиње („Службени гласник БиХ“ број 67/12), уочава се постојање већег броја
нелогичности и недостатака, како у погледу категорија хране за животиње, тако
и у вези граничних вриједности, као и метода испитивања. Hису обухваћене све
категорије хране за животиње нити је прописана минимална количина узорка
за испитивање. Правилник о микробиолошким критеријумима у храни за жи-
вотиње треба да обухвати све категорије хране за животиње и да узме у обзир
технолошки процес производње за сваку категорију. Испитивање узорака на
Clostridium perfringens треба да буде обавезно за све категорије хране за живо-
тиње, а и испитивање на токсин Clostridium perfringens и Clostridium botulinum у
случају сумње на тровање животиња, и то на захтјев службеног ветеринара или
ветеринарског инспектора. Испитивање узорака хране за животиње на коагу-
лаза позитивне стафилококе и Staphylococcus aureus не треба да буде обавезно,
осим код млијека, млијека у праху и млијечних замјеница намијењених исхрани
младих животиња. Код свих осталих врста хране, у случајевима сумње на тро-
вање животиња, на захтјев службеног ветеринара или ветеринарског инспекто-
ра треба обавезно урадити испитивање на присуство ентеротоксина стафило-
кока. Гранична вриједност за Salmonella spp. у храни за животиње треба да буде
„одсуство у 25g“, односно маса тест узорка треба да износи 25g. У правилнику
који дефинише микробиолошке критеријуме у храни за животиње потребно је
дефинисати минималну количину узорка за испитивање, која треба да износи
минимално један килограм односно оригинално паковање.

Published

2018-03-15