БРОЈ МИКРООРГАНИЗАМА КАО ПАРАМЕТАР КВАЛИТЕТА СИРОВОГ МЛИЈЕКА

Authors

  • Бојан Голић
  • Александра Бабић
  • Милијана Голић
  • Зора Мијачевић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1702222G

Abstract

Да би се произвело млијеко задовољавајућег квалитета у погледу микробио-
лошког статуса, микробиолошки критеријуми примјењују се на сирово млије-
ко. Сирово млијеко, као полазна сировина за производњу термички обрађе-
ног млијека, испитује се у оквиру система контроле квалитета сировог млије-
ка. Кравље сирово млијеко мора да задовољи критеријум ≤100.000CFU/ml. Број
микроорганизама израчунава се из појединачних резултата добијених током
двомјесечног периода, са најмање два узорка мјесечно, кориштењем геоме-
тријске средине.
Циљ испитивања је да се на основу резултата испитивања сировог крављег
млијека на број микроорганизама, сагледа квалитет сировог млијека и услови
хигијене у процесу производње.
Узорци сировог крављег млијека потичу из мљекаре која врши откуп млије-
ка са територије Републике Српске, a узорковани су са једне линије откупа, која
обухвата 23 сабирна мјеста. Током шестомјесечног периода узорковано је укуп-
но 278 узорака сировог млијека.
За микробиолошко испитивање сировог млијека кориштена је метода од-
ређивања укупног броја бактерија методом проточне цитометрије на инстру-
менту BactoScan FC Type 73700.
Геометријске средине резултата испитивања сировог млијека на број ми-
кроорганизама су, током шест мјесеци, у преко 95% сабирних мјеста биле
≤100.000CFU/ml, а геометријска средина броја микроорганизама у сировом
млијеку за линију откупа задовољава критеријум дат правилником о квалите-
ту свјежег сировог млијека. У овом периоду је 7,60% узорака имало број микро-
организама >100.000CFU/ml.

Published

2018-03-15