VIRUSI - AKTUELNI ALIMENTARNI PATOGENI

Authors

  • Mirjana Dimitrijević
  • Nevena Ilić
  • Neđeljko Karabasil
  • Vlado Teodorović
  • Dragan Vasilev
  • Snežana Vučinić
  • Dejan Lausević

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1701037D

Abstract

Virusne infekcije prenosive hranom sve se češće javljaju u mnogim delovima
sveta. Procena realne zastupljenosti virusnih bolesti koje se prenose putem hrane
otežana je usled neprijavljivanja infekcija i nepostojanja sveobuhvatnih sistema
za nadzor. Nekoliko grupa virusa može izazvati oboljenje ljudi nakon konzumacije
kontaminirane hrane. Na osnovu simptoma infekcije, mogu se razvrstati na: one
koji izazivaju gastroenteritis (Norovirus-NoV, Rotavirus-HRV, Astrovirusi, Adenovirusi
i Sapovirusi), zatim one koji iz creva migriraju u jetru i uzokuju hepatitis (Hepatitis
A-HAV i Hepatitis E-HEV) i virusi koji se umnožavaju u crevima, a do bolesti
dovode jedino ako migriraju u druge organe, na primer u centralni nervni sistem
(Enterovirusi). Trenutno najznačajniji alimentarni patogeni su Norovirus (NoV) i
Hepatitis A virus (HAV). Svi pomenuti virusi se šire fekalnom kontaminacijom, ali i
direktnim kontaktom ili transmisijom virusnih čestica putem aerosola. Hrana može
biti primarno kontaminirana virusom ili naknadno tokom čitavog lanca hrane. Virusi
se u njoj ne razmnožavaju, ali mogu opstati duži vremenski period ili u samoj hrani,
ili kao infektivne čestice u okruženju. Danas dostupna Real Time RT-PCR metoda je
glavna tehnika detekcije virusa u hrani, vodi i drugim uzorcima. Kao preventivne i
kontrolne mere u sprečavanju virusnih infekcija preko hrane preporučiju se: podizanje
svesti rukovaoca hranom

Published

2018-02-26