ČAJNA KOBASICA‒BEZBEDNOST I KVALITET

Authors

  • Biljana Pećanac
  • Radan Tomić
  • Jelena Janjić
  • Jelena Ćirić
  • Branislav Baltić
  • Slaven Grbić
  • Milan Baltić

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1701081P

Abstract

Čajna kobasica je verovatno najzastupljenija kobasica iz grupe fermentisanih (sirovih)
kobasica na tržištu republika bivše SFR Jugoslavije. S obzirom na to da se nadev
ove kobasice puni u creva užeg dijametra, proizvodni proces nije dug i omogućava
proizvođačima brz obrt uloženog kapitala. Kobasica je jedinstvenog, blagog ukusa,
dobro i lako se narezuje i prihvatljiva je za većinu potrošača. U radu su prikazane najčešće
biološke i hemijske opasnosti koje se vezuju za ovu vrstu kobasice kao i pokazatelji
kvaliteta ove kobasice koji su definisani propisima.

Published

2018-02-26