КАРАКТЕРИЗАЦИЈА КОАГУЛАЗА НЕГАТИВНИХ СТАФИЛОКОКА ИЗОЛОВАНИХ ИЗ СУВОГ МЕСА ОВЧИЈЕГ ТРУПА – СЈЕНИЧКА ОВЧИЈА СТЕЉА

Authors

  • Т. Жугић Петровић
  • М. Мурузовић
  • К. Младеновић
  • П. Илић
  • С. Коцић Танацков
  • Љ. Чомић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1601026Z

Abstract

Овчија стеља је ферментисани производ од овчијег меса, чији квалитет и
органолептичка својства побољшавају микроорганизми дајући производ
доброг квалитета. Процес ферментације сјеничке овчије стеље није контро -
лисан, па се у овом случају ради искључиво о дивљим сојевима микроорга -
низама који чине микробиоту производа.
Коагулаза негативне стафилококе (CNS) има значајно место у дефинисању
карактеристика производа. Циљ нашег рада је био: изолација коагулаза
негативних стафилокока из сјеничке овчије стеље, као и карактеризација
изолованих стафилокока (CNS), како би се прецизније дефинисао сој коагулаза
негативних стафилокока који доминира у сјеничкој овчијој стељи и који утичу
на квалитет производа.
Материјал за ово испитивање чинило је 9 узорка овчије стеље, који су узети
из три домаћинства са подручија Сјенице у две производне године ( 2014. и
2015. год.).
Фенотипизација изолата рађена је бојењем ћелија по Граму и каталаза
тестом, а затим су изолати подвргнути коагулаза тесту. За идентификацију
добијених изолата рађени су тестови: способност хемолизе на крвном агару,
ферментација манитола, раст на различитим температурама (150С и 450С),
осетљивост на новобиоцин, липолитичка активност, протеолитичка акти -
вност и синтеза егзополисахарида.

Published

2018-03-09