ISPITIVANJE MESNATOSTI TRUPOVA BROJLERA
DOI:
https://doi.org/10.7251/VETJ1601039GAbstract
Na mesnatost trupova brojlera utiče veliki broj različitih faktora kao što su:
genetika, ishrana, starost i pol jedinke, uslovi držanja, kao i postmortalni faktori
- postupak obrade trupova i način hlađenja. Cilj rada bio je ispitivanje mesnatosti
trupova na osnovu masa vrednijih delova trupa brojlera (grudi i bataka sa
karabatakom) tri različite provenijencije i njihovo učešće u istom. Prosečne mase
grudi i bataka sa karabatakom unutar tri ispitivane provenijencije brojlera bile
su u većini slučajeva poređenja statistički značajno različite. Najveće prosečne
mase kao i najveće učešće mesa u grudima odnosno, bataku sa karabatakom
utvrđen je kod brojlera provenijencije Cobb, zatim Ross, a najmanje kod brojlera
provenijencije Hubbard.
Downloads
Published
2018-03-09
Issue
Section
Српски