МИКРОБИОЛОШКА ИСПРАВНОСТ ХРАНЕ ЗА ЖИВОТИЊЕ
DOI:
https://doi.org/10.7251/VETJ1601049KAbstract
Микробиолошка исправност хране за животиње један је од основних
предуслова здравља и производности у сточарству, живинарству и аквакултури.
Присуство различитих микроорганизама (Salmonella, Clostridium, E. coli и
Staphylococcus, теквасаца и плијесни) у храни индиректно може представљати
проблем у јавном здрављу због патогености и токсигености, али и способности
прилагођавања микроорганизама различитим условима средине и могућности
ширења патогених микроорганизама. Микробиолошка неисправност хране за
животиње, поред штетног утицаја на здравље животиња, узрокује и економске
губитке у производњи. У раду су приказани резултати микробиолошке анализе
401 узорка смјеса намијењених за различите категорије и врсте животиња.
Резултати анализе су показали да је 47,63% узорака било незадовољавајуће.