YERSINIA ENTEROCOLITICA U MESU SVINJA - RIZIK ZA BEZBEDNOST HRANE

Authors

  • J. Ivanović
  • J. Janjić
  • R. Mitrović
  • D. Krnjaić
  • M. Bošković
  • L. Ranin
  • M. Ž. Baltić

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1601105I

Abstract

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA - European Food Safety Authority)
objavila je u 2011. godini preporuke za inspekciju trupova svinja. Preporuke se odnose
na najznačajnije biološke opasnosti po zdravlje ljudi koje se mogu naći u mesu.
Pored Salmonella spp., Toxoplasma gondii i Trichinella spp., kao biološka opasnost
navodi se i Yersinia enterocolitica. Yersinia enterocolitica, kao i druge bakterije iz familije
Enterobacteriaceae, ima sposobnost opstanka u spoljašnjoj sredini, u koju dospeva
preko inficiranih životinja. U Evropi, svinje su najčešći asimptomatski nosioci
patogenih sojeva Y. enterocolitica za ljude, posebno soja biotipa 4 (serotipa O:3) i ne
tako učestalog biotipa 2 (serotip O:9 i O:27). Uzročnici su najčešće lokalizovani u
oralnoj duplji, posebno u tonzilama, submaksilarnim limfnim čvorovima, crevima i
fecesu svinja. Pravilan postupak sa trupovima svinja, nakon klanja, može znatno da
smanji nivo kontaminacije mesa svinja. Učestalost Y. enterocolitica kod svinja, kao
rezervoara ovog patogena, veoma varira. Slučajevi jersinioze kod ljudi zabeleženi su,
kako u Evropi, tako i u Japanu, SAD, Nigeriji i Brazilu.

Published

2018-03-09