ИСПИТИВАЊЕ ПРИСУСТВА АФЛАТОКСИНА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У 2013. ГОДИНИ

Authors

  • Д. Недић
  • С. Дојчиновић
  • Соња Николић
  • Б. Голић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1401001D

Abstract

Афлатоксине, као што је познато, продукују гљивице из рода aспергилус, Аспергилус
флавус (A. fl avus) и скоро сви сојеви аспергилус паразитикус (A. parasiticus). Од осамнаест
до сада познатих токсина, афлатоксин Б1 је најважнији у погледу заступљености и ток-
сичности. Циљ рада био је да се испита присуство афлатоксина у храни за животиње и
сировом млијеку у 2013. години. Узорци су анализирани компететивном Елиса методом.
Од анализираних 1678 узорака сировог млијека, 471 узорак (28,06%) био је позитиван на
присуство афлатоксина М1. Од 94 анализирана узорка кукуруза, седам узорака (7,21%)
било је позитивно на присуство афлатоксина Б1. Од 48 анализираних потпуних крмних
смјеса за исхрану говеда, њих шест (12,50%) било је позитивно на присуство афлатоксина
Б1. Појава афлатоксина М1 у млијеку у 2013. години подудара се са почетком коришћења
кукуруза из бербе 2012. године у исхрани музних крава.

Published

2018-03-09