КВАЛИТЕТ ПАШТЕТА НА БАЊАЛУЧКОМ ТРЖИШТУ У 2013. ГОДИНИ
DOI:
https://doi.org/10.7251/VETJ1401004DAbstract
Квалитет производа од меса дефинисан је у Републици Српској Правилником о
уситњеном месу, полупроизводима и производима од меса („Сл. гласник БиХ“ бр.
82/2013). Циљ рада био је да се испита хемијски састав јетрених и пилећих паште-
та, као и да се утврди учесталост одступања садржаја састојака чије су вриједности
прописане Правилником. Просјечан садржај протеина код испитаних 13 узорака
пилеће паштете био је 11,72% (10,40%–12,43%), а код 10 узорака јетрене паште-
те 11,13% (9,80%–12,18%). Просјечан садржај масти био је код узорака пилеће
паштете 24,89% (20,94%–27,92%) и јетрене паштете 22,81% (13,66%–26,99%).
Просјечан садржај соли био је код узорака пилеће паштете 1,73% (1,25%–2,06%)
и код узорака јетрене паштете 1,81% (1,63%–2,07%). Просјечан садржај воде у
узорцима пилеће паштете износио је 60,25% (57,32%–62,61%), а у узорцима
јетерене паштете 62,59% (60,27%–67,23%). Испитивани узорци испуњавали су
захтјеве прописане Правилником.