ПРОЦЕНА ПРОШИРЕНЕ МЕРНЕ НЕСИГУРНОСТИ ПРИ ОДРЕЂИВАЊУ БРОЈА КУЛТУРАБИЛНИХ МИКРООРГАНИЗАМА У ВОДИ

Authors

  • Д. Ђурђевић Милошевић
  • В. Калаба
  • A. Kостић
  • А. Николић
  • М. Стијепић
  • Ј. Глушац

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1401013DJ

Abstract

Микробиолошка исправност воде за пиће је велики изазов у постојећем систе-
му здравствене заштите и, сходно томе, микробиолошке методе су саставни део
мониторинга квалитета воде.
Стандардна метода SRPS EN ISO 6222:2010 идентична је са ЕN ISO 6222:1999
и намењена је за мерење практичне делотворнoсти поступка третирања воде за
пиће за јавну употребу, а такође има општу примену за све типове воде, укљу-
чујући воде у затвореним посудама, као и природну минералну воду.
циљ овог рада је био да се одреди проширена мерна метода SRPS EN ISO
6222:2010 у оквиру унутарлабораторијске студије. Контаминирани су узорци сте-
рилизоване воде суспензијом бактерије Escherichia coli ATCC 25922 и проведена
процедура процене репродуцибилности методе. Добијени резултати су коришће-
ни за прорачун стандардне девијације репродуцибилности, и из ње изведене про-
ширене мерне несигурности. Добијени резултати су покашали да је граница ре-
продуцибилности за инкубацију плоча на 22±2оC била 0,429, а проширена мерна
несигурност 0,306. Граница репродуцибилности за инкубацију плоча на 36±2оC
била је 0,321 cfu log 10, а проширена мерна несигурност 0,229 cfu log 10.

Published

2018-03-09