ПРИМЕНА ПРЕДУСЛОВНИХ ПРОГРАМА И HACCP СИСТЕМА У УСЛОВИМА ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПРОИЗВОДЊЕ СУВОМЕСНАТИХ ПРОИЗВОДА

Authors

  • Н. Карабасил
  • В. Теодоровић
  • М. Димитријевић
  • Д. Василев
  • А. Јањић
  • Н. Чобановић
  • Н. Илић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1502005K

Abstract

Производња безбедне хране подразумева одговорност произвођача и
захтев да послују на принципима добре производне праксе и добре хи-
гијенске праксе, те анализу опасности и критичних контролних тачака. У
складу с тим, јавља се потреба за дефинисањем захтева за регистровање
малих произвођача и/или традиционалне производње. Да би се објекат
регистровао и успоставила боља контрола над активностима такве про-
изводње, било би неопходно размотрити посебне одредбе и процедуре
за објекте који морају бити одобрени и омогућити процедуре и врсте/
типове објеката који ће се регистровати без посебних услова или под од-
ређеним, али флексибилним условима и ограничењима. Могуће решење
је да се направи модел HACCP план за различите производе/групе, с обзи-
ром на то да је једна од специфичности HACCP система и његова флекси-
билност, односно специфичност за дати процес производње. Поред тога,
за традиционалне произвођаче, који своје производе пласирају са кућног
прага, постоји могућност да се примени добра производна пракса и до-
бра хигијенска пракса, без потребе за развојем HACCP плана. У том слу-
чају, морала би да се уради анализа опасности и процени ризик. Циљ овог
рада је да се испита примена услова добре хигијенске праксе и контрола
опасности у традиционалној производњи пршута.

Published

2018-03-14