НАЛАЗ КОАГУЛАЗА ПОЗИТИВНИХ СТАФИЛОКОКА У ВЛАШИЋКОМ СИРУ

Authors

  • Б. Голић
  • З. Мијачевић
  • С. Булајић
  • Б. Велебит
  • Н. Д. Недић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1502014G

Abstract

Влашићки сир припада групи сирева произведених од термички не-
обрађеног млијека, који, због начина производње, носи ризик од прису-
ства ентеротоксогених коагулаза позитивних стафилокока.
Испитивањем је обухваћено 50 узорака влашићког сира, поријеклом
из производње и промета. Циљ испитивања је утврђивање броја коагу-
лаза позитивних стафилокока и присуства ентеротоксина стафилокока
у влашићком сиру.
Присуство коагулаза позитивних стафилокока утврђено је у 76% си-
рева, а од испитиваних изолата стафилокока, ентеротоксин стафилокока
утврђен је у 39,47% случајева.

Published

2018-03-14