AНTИМИКРOБНA СВOЈСTВA БИЈEЛOГ ЛУКA (Allium sativum)

Authors

  • В. Калаба
  • Д. Касагић
  • Б. Голић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1502055K

Abstract

Ароматичне биљке и етарска уља употребљавају се у хемијско-фармацеут-
ској индустрији и апотекама за израду разних љековитих препарата. Бијели
лук, због свог састава и особина, има широку примјену у фармацеутској инду-
стрији. Састојци бијелог лука имају имунолошки, хемостатички, хемодинамич-
ки, фибринолитички, хепатопротективни, антиоксидативни и антиканцеро-
гени ефекат. Бијели лук је универзални народни зачин и једно од најважнијих
природних превентивних љековитих средстава. Антимикробна својства бије-
лог лука потичу од алицина и сумпорних једињења.
Циљ истраживања је утврђивање антимикробне активности екстрак-
та бијелог лука на раст бактерија Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa и
Staphylococcus aureus.
Етарско уље бијелог лука испољило је антимикробна својства према испити-
ваним бактеријама.

Published

2018-03-14