КАПАЦИТЕТИ АКРЕДИТОВАНИХ ИСПИТНИХ ЛАБОРАТОРИЈА ЗА ХРАНУ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ У 2017. ГОДИНИ У ОДНОСУ НА ПОДРУЧЈА АКРЕДИТАЦИЈЕ
DOI:
https://doi.org/10.7251/VETJ1801004GAbstract
Акредитовање подразумијева формално признање да је
неко тијело за оцјењивање усаглашености (лабораторија) компетентно да
спроводи активности оцјењивања усаглашености у складу са међународно
прихваћеним правилима. Акредитовање тијела за оцјењивање усаглашености
у Босни и Херцеговини (БиХ) спроводи Институт за акредитовање БиХ (БАТА).
Акредитација лабораторија осигурава повјерење у резултате лабораторијских
испитивања, а врши се према стандарду BAS EN ISO/IEC 17025:2006. Испитне
лабораторије за храну у ширем смислу обухватају лабораторије које се баве
испитивањем хране, хране за животиње, воде за пиће и брисева површина. Циљ
испитивања је утврдити капацитете акредитованих испитних лабораторија за
храну у БиХ у односу на области испитивања односно подручја акредитације. На
овај начин добио би се јасан увид у спремност испитних лабораторија за храну
да одговоре захтјевима са становишта контроле хране у циљу заштите здравља
животиња и људи. Током 2017. године у БиХ укупно је било акредитовано 29
испитних лабораторија за храну, у Републици Српској 8, а у Федерацији БиХ
21 лабораторија. Од укупно 13 акредитованих подручја испитивања у БиХ,
лабораторије у Републици Српској су акредитовале 10 (76,90%), а у Федерацији
БиХ 13 подручја (100%). Када су у питању различите области испитивања хране,
БиХ посједује капацитете у виду акредитованих лабораторија да одговори на
ове захтјеве, а посебно су значајни капацитети за физичко-хемијска испитивања
хране и воде и микробиолошка испитивања хране (преко 55% акредитованих
лабораторија). Затим слиједе микробиолошка испитивања хране за животиње и
воде и токсиколошко испитивање резидуа и контаминената у храни (преко 30%
акредитованих лабораторија).