SPROVOĐENJE MERA DEZINFEKCIJE, DEZINSEKCIJE I DERATIZACIJE U KLANICAMA

Authors

  • Ljiljana JANKOVIĆ
  • Radislava TEODOROVIĆ
  • Milutin ĐORĐEVIĆ
  • Marijana VUČINIĆ
  • Katarina NENADOVIĆ

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJ1801182J

Abstract

Odgovornost svih subjekata u poslovanju hranom je prevencija
uslova koji mogu dovesti do razvoja i širenja bolesti prenosivih hranom. Sistem analize
opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka HACCP (Hazard Analysis Critical Control
Points) izdvojio se kao najefikasniji standardizovani pristup kojim se smanjuju rizici
po bezbednost hrane i preporučen je od strane FAO (Food and Agriculture Organization)
i WHO (World Health Organization). Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija
(DDD) su samo jedan od preduslovnih programa mera kod primene HACCP sistema
u prehrambenoj industriji. Realizacijom ovih mera proizvođači su bliži svom krajnjem
cilju, a to je bezbedan proizvod visokog kvaliteta. Mere dezinfekcije, dezinsekcije
i deratizacije sprovode se kontinuirano i podrazumevaju složene, pažljivo planirane
i celovite postupke uništavanja mikroorganizama, insekata i glodara. Ove mere
zahtevaju kombinaciju preventivnih i kurativnih mera i moraju se programski
sprovoditi u cilju postizanja očekivanih efekata. Kompanije koje implementiraju
mere DDD-a moraju imati obučene izvođače koji razumeju principe HACCP-a i
znaju kako primeniti mere DDD na način koji neće predstavljati rizik za krajnjeg
potrošača.

Published

2018-09-11