PROBIOTSKI STATUS BAKTERIJA MLEČNE KISELINE

Authors

  • T. Ledina
  • Z. Mijačević
  • S. Bulajić
  • M. Babić

DOI:

https://doi.org/10.7251/VJRS1302176L

Abstract

Probiotici se definišu kao živi mikroorganizmi koji, kada se unesu, pokazuju blagotvoran
efekat na domaćina. Mnogi sojevi iz roda Lactobacillus imaju status probiotika.
Nedostatak gena za prenošenje rezistencije na antibiotike jedan je od
ključnih uslova kako bi soj dobio GRAS status. Svaki probiotski soj bi trebalo da
preživi pasažu kroz gastrointestinalni trakt, kako bi uspeo da ostvari blagotovorne
efekte po domaćina.
Materijal za ovo ispitivanje predstavljao je 51 soj laktobacila koji su izolovani iz
sjeničkog sira.
Svi sojevi su ispitivani na rezistenciju na devet antibiotika. Od ukupno 51 soja,
šest je pokazalo osetljivost na sve antibiotike, dok je 23 pokazalo prirodnu rezistenciju,
koja, kao takva, nije rizična za prenošenje gena. Najčešći profil rezistencije
bila je rezistencija na vankomicin i tetraciklin. Od 18 sojeva koji su stekli uslove za
dalje ispitivanje, kod devet njih je ispitivana mogućnost preživaljavanja u simuliranim
uslovima želuca, odnosno duodenuma. Takođe je ispitivana i antimikrobna aktivnost
i sposobnost hemolize. Svih devet sojeva je pokazalo odličnu sposobnost
preživljavanja u simuliranim uslovima želuca, dok je svega tri moglo da preživi u
prisustvu žučnih soli. Svih devet sojeva je pokazalo antimikrobnu aktivnost protiv
Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus, a nijedan nije pokazao hemolizu.
Prema rezultatima u ovom ispitivanju, sojevi laktobacila izolovani iz sjeničkog
sira pokazali su da imaju potencijal da steknu status probiotika, ali su za to potrebna
dalja ispitivanja.

Published

2018-09-11