МИКОТИЧНИ РУМИНИТИС, ОМАЗИТИС И АБОМАЗИТИС КОД ВИСОКОМЛЕЧНЕ КРАВЕ

Authors

  • Б. Курељушић
  • Б. Иветић
  • Б. Савић
  • Н. Јездимировић
  • Ђ. Цветојевић
  • Ј. Курељушић
  • О. Радановић
  • Д. Јакић-Димић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VJRS1302203K

Abstract

Појава гљивичних инфекција код домаћих животиња, укључујући и прежива- ре, данас добија све више на значају, пре свега због неконтролисане примене антибиотика и кортикостероида у терапији, као и због неких вирусних инфек- ција код којих постоји имуносупресија. Поред тога, ацидоза бурага је предиспо- нирајући фактор за умножавање гљивица и њихову трансепителну пенетрацију, са последичним развојем гљивичне инфекције не само преджелудаца него и абомазуса.
У овом раду испитане су лезије румена, омазуса, абомазуса и јетре код кра- ве, угинуле седам дана после партуса, а код које је заживотно установљена ацидоза румена и антитела против вируса говеђе вирусне дијареје и говеђег херпес вируса тип 1. Након угинућа, извршена је обдукција краве, а узорци алтерисаног ткива румена, омазуса, абомазуса и јетре узорковани су за миколо- шко и хистопатолошко испитивање.
Макроскопске промене на слузници румена и омазуса манифестовале су се у виду мултифокалних округлих црвених жаришта. Њихову микроскопску сли- ку код бојења ХЕ методом карактерисала је вакуоларна дегенерација епитела, неутрофилна инфилтрација ламине проприје и инфаркти као последица тром- бозе крвних судова. Лезије абомазуса имале су слику мултиплих улцерација, што је микроскопски код бојења ХЕ методом одговарало коагулационој некро- зи. Јетра је са сликом масне метаморфозе односно са центролобуларном интра- цитоплазматском вакуолизацијом хепатоцита. Хистолошком анализом испити- ваних органа обојених Grocott методом доказане су септиране и несептиране хифе гљивица у крвним судовима и периваскуларно. Из органа са описаним лезијама изоловане су гљивице Aspergillus fumigatus и Mucor spp.
У овом случају, вероватно је ацидоза бурага фаворизовала пролиферацију гљивица, а промењени епител олакшао њихов улазак у крвне судове, са после- дичном тромбозом крвних судова и улцерогенезом.


Published

2018-09-11