ПРОЦЕНА МЕРНЕ НЕСИГУРНОСТИ ПРИ ОДРЕЂИВАЊУ БРОЈА БАКТЕРИЈА ENTEROBACTERIACEAЕ
DOI:
https://doi.org/10.7251/VJRS1302229DJAbstract
Микробиолошке анализе имају значајну улогу у мониторингу квалитета хра- не, а висока мерна несигурност може потенцијално имати утицај на валидност добијених резултата с обзиром на постојеће микробиолошке критеријуме.
Циљ овог рада је био да се одреди ниво мерне несигурности у оквиру унутар- лабораторијске студије. Контаминирани су узорци стерилизованог млека бактеријом Escherichia coli ATCC 25922, a за бројање бактерија Enterobacteriaceae коришћена је метода ISO 21528-2. Добијени резултати су коришћени за прорачун стандардне девијације репродуцибилности, и из ње изведене проширене мерне несигурности. Добијени резултати су показали да је стандардна девијација репродуцибилности била 0,11, а проширена мерна несигурност 0,22, изражено преко логаритамске вредности броја колонија.