КОНВЕРЗИЈА АФЛАТОКСИНА Б1 ИЗ СТОЧНЕ ХРАНЕ У М1 АФЛАТОКСИН МЛИЈЕКА И МОГУЋНОСТИ ЊЕНЕ РЕДУКЦИЈЕ

Authors

  • Т. Марковић
  • М. Зеленовић
  • Н. Митровић
  • В. Кадирић
  • Б. Иванић
  • З. Ђерић
  • Ј. Лучић

DOI:

https://doi.org/10.7251/VJRS1302253M

Abstract

Афлатоксини су група микотоксина које као секундарне метаболите синте- тишу гљивице Aspergillus flavus и Aspergillus parasiticus. Најчешће се контамини- рају кукуруз, кикирики, сјеме памука, али могу бити присутни и на пашњачким травама и неадекватно припремљеној силажи. Постоји неколико типова афла- токсина: Б1, Б2, Г1, Г2, М1 и М2. За мљекарску производњу најважнији је Б1 токсин у сточној храни јер се у организму краве метаболише у афлатоксин М1, који је доказано токсичан и потенцијално канцероген за људе. Максимална до- звољена концентрација М1 афлатоксина у сировом млијеку по европским стандардима је 0, 05 μг/кг, док је дозвољена вриједност укупног афлатоксина у храни за музне краве 0, 005 мг/кг (5 ппб). Посебно је истакнута могућност редукције садржаја афлатоксина у хранивима, смањење ресорпције у диге- стивном тракту преживара и смањење концентрације М1 токсина у млијеку.

Published

2018-09-11