UTICAJ EKOLOŠKIH FAKTORA NA KRVNU SLIKU PASA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA

Authors

  • Elvira HADŽIAHMETOVIĆ JURIDA
  • Jasmin FERIZBEGOVIĆ
  • Marija VUČIĆEVIĆ
  • Sandra ĐAPO

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJSR2001081H

Abstract

Danas se u dijagnostičke svrhe često upotrebljava analiza krvne slike, odnosno utvrđivanje broja eritrocita, leukocita, trombocita, te ostalih krvnih elemenata. Hematološki parametri i tjelesna masa su pouzdani pokazatelji općeg stanja organizma, i indirektni pokazatelj prostora u kome borave. Hematološka slika i tjelesna masa ispitana je kod ukupno 60 pasa različitih vrsta, uključujući i mješance. Grupa sa čistokrvnim psima brojala je 30 jedinki dok je grupa sa mješancima brojala 30 jedinki sa prostora Tuzlanskog kantona. Ispitivane jedinke su se razlikovale po načinu hranjenja i prostoru u kome obitavaju tako da rezultati pokazuju velika odstupanja koja su naknadno razmatrana i uzeta na dalju obradu zbog utvrđivanja uzroka koji su doveli do njih. Sva ispitivanja su posmatrana i obrađivana u skladu sa relevantnim ekološkim faktorima sredine u periodu jeseni 2016. godine.

Cilj istraživanja je bio utvrditi uticaj faktora sredine u periodu istraživanja na hematološku sliku obje ispitivane grupe pasa. Osim navedenog istražitiuticaj parazita kao biotičkog faktora, na krvnu sliku obje ispitvane grupe pasa.

Nakon analiziranja krvne slike pomoću hemograma vlasničkih pasa i pasa iz azila, koji su njegovani i čuvani na različite načine, te statističke obrade dobivenih podataka, zaključeno je da su psi sa povećanim brojem eozinofila imali parazitsko oboljenje.Veliki broj vlasničkih pasa imao je parazitska oboljenja zbog nestručnog rukovanja antiparaziticima i ne tako čestih posjeta veterinaru. Psi koji su bili pod stalnim veterinarskim nadzorom bili su potpuno zdravi.

Published

2021-06-15