MIKROBIOLOŠKA ISPRAVNOST SIROVOG MESA U 2017. GODINI POREKLOM IZ UVOZA

Authors

  • Suzana VIDAKOVIĆ
  • Jelena VRANEŠEVIĆ
  • Slobodan KNEŽEVIĆ
  • Miloš PELIĆ
  • Zoran RUŽIĆ
  • Marko PAJIĆ
  • Dragana LJUBOJEVIĆ PELIĆ

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJSR2001111V

Abstract

Međunarodna trgovina zahteva bezbednu hranu zasnovanu na posebnim higijenskim standardima, transpartentnim procedurama i programima. Meso, zbog visokog sadržaja vode i hranljivih materija, predstavlja idealnu sredinu za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Salmonella, kao jedan od najčešćih patogena, koji se putem hrane prenose sa životinja na ljude, izaziva velike zdravstvene problem širom sveta. Iako je mortalitet nizak, ovo oboljenje nosi ozbiljne socijalne i ekonomske posledice. U Republici Srbiji se, prema važećoj zakonskoj regulativi, vrši kontrola prisustva Salmonella u mesu.

U periodu od januara do decembra 2017. godine 193 uzorka svinjskog, goveđeg, jagnjećeg, jarećeg i živinskog sirovog mesa iz uvoza ispitanа su na prisustvo Salmonella spp. Ova bakterija je izolovana u jednom uzorku (0,52%) zamrznutih pilećih zadnjih četvrti poreklom iz Poljske, što predstavlja 6,67% od ukupno ispitanog živinskog mesa. Inficirana živina predstavlja najvažniji izvor Salmonella kod ljudi inficiranih putem lanca hrane. Biohemijskim i serološkim ispitivanjem utvrđeno je da pozitivan izolat pripada serotipu Salmonella Infantis. Ovaj patogen se poslednjih godina u Evropi nalazi na četvrtom mestu kao uzročnik salmoneloze kod ljudi, dok je prijavljen kao najčešći serotip izolovan iz pilećeg mesa. U cilju smanjenja prevalence Salmonella spp. potrebno je na pravilan način sprovoditi standarde bezbednosti hrane kroz ceo lanac, od farme do trpeze.

Published

2021-06-16