АКТИВНОСТ СЕЛЕНОЕНЗИМА GPx-1 И GPx-3 У КРВИ РАДНИХ КОЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ

Authors

  • Оливера ВАЛЧИЋ Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија
  • Петар МИЛОСАВЉЕВИЋ Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија
  • Иван ЈОВАНОВИЋ Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија
  • Светлана МИЛАНОВИЋ Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, Србија

DOI:

https://doi.org/10.7251/VETJSR2201178V

Abstract

Глутатион пероксидаза (GPx) је ензим који постоји у 8 изоензимских облика, од којих GPx-1 је облигаторни интрацелуларни ензим, док је GPx-3 активна у екстрацелуларним течностима, посебно у крвној плазми. Основна улога GPx се огледа у заштити ћелија од оксидативног стреса којег индукују слободни кисеонични радикали. Активност GPx се узима као поуздан индикатор статуса селена у организму људи и животиња. Основни пут уноса селена у организам је преко ланца исхране. Унети селен се уграђује у облику селенометионина и селеноцистеина у ткивне протеине, односно ензиме. У Србији су извршена темељна испитивања садржаја селена у хранивима и домаћим животињама, посебно код економски значајних врста као што су живина, свиње, овце и говеда. Међутим, до сада нису детаљно испитани радни хладнокрвни коњи, посебно они који се хране искључиво локално узгајаним хранивима, или су на испаши. Услед специфичног начина држања они су идеални индикатори статуса селена моногастричних биљоједа на датом локалитету.
Циљ нашег истраживања је био да одредимо статус селена на основу активности GPx-1 и GPx -3 у узорцима крви несуплементираних радних коња на територији централне Србије.
У нашем истраживању укупно је испитано 12 узорака крви коња преузетих са локалитета општина Краљево, Зајечар, Ваљево и Димитровград, и то: 12 узорака крвне плазме и 12 узорака испраних еритроцита. Мерење активности GPx-3 и GPx-1 је вршено методом по Гунцлеру на таласној дужини од 366nm. Приликом узорковања за свако грло су евидентирани подаци о полу, старости, вакцинацији и дехелминтизацији, саставу и пореклу датих хранива. Просечна активност GPx-1 је 502,02 ± 91,77 μKat/l , а GPx-3 3,46 ± 1,02 μKat/l што указује на постојање маргиналног дефицита селена у популацији несуплементираних радних коња на територији централне Србије.

Downloads

Published

2023-05-04