RACUNOVODSTVENI TRETMAN SOFTVERA

Authors

  • Milanka Aleksic
  • Bogdana Vujnovic-Gligoric

DOI:

https://doi.org/10.7251/BLCZR0120077A

Keywords:

softver, racunovodstevni tretman, troskovi softvera

Abstract

Rad se bavi problematikom racunovodstvenog tretmana softvera, s posebnim naglaskom na izradu softvera u vlastitoj reziji. Radi cjelovitijegprikaza, sagledani su i ostali aspekti koji su povezani sa tim, kao sto su racunovodstvena regulativa i savrema racunovodstvena praksa. Osim teorijskih odredenja softvera, prikazan je i nacin priznavanja i vrednovanja poslovnih promjena koje se odnose na softver.
Cilj rada je rasvijetliti odredene dileme vezane za tretman troskova vezanih za pribavlajnje i koristenje softvera, a posebno razlucivanje troskova pojedinih faza izrade softvera u vlastitoj reziji. S obzirom da se radi o velikim investicijama, vazno je odrediti koji troskovi pripadaju periodu u kojem su nastali, a koje troskove mozemo kapitalizovati. Od preciznosti ovog raz- granicenja zavisi i prikaz cjelovite slike o poslovanju preduzeca.
Rezultati istrazivanja daju smjernice za adekvatniji racunovodstevni tretman softvera, a to su: (1) da sepo pravilu sistemski i izvrsni softveri priznaju kao nematerijalna imovina, a programski softveri kao materijalna imovina; (2) za preciznije razlucivanje troskova po fazama moze se koristiti americki standard SOP 98-1: Racunovodstvo troskova razvoja ili dobivanja programa za internu upotrebu; (3) u uslovima brzog tehnoloskog zastarijevanja potrebno je s preciznoscu odrediti korisni vijek upotrebe softvera, a time i velicinu troskova amortizacije i (4) da svaka buduca promjena cijena na nize moze ukazivati na tehnolosko i komercijalno zastarijevanje, sto smanjuje buduce ekonomske koristi sadrzane u softveru.

Downloads

Published

2021-09-14

Issue

Section

Articles