UPRAVLJANJE VREMENOM – FAKTOR USPJEŠNOSTI KOMPANIJA

Authors

  • Rajko Macura
  • Nenad Novaković
  • Malči Grivec

DOI:

https://doi.org/10.7251/BLCMES1801167N

Abstract

Upravljanje vremenom je jedan od najvećih izazova današnjice. Problem nastaje ako se vremenom ne upravlja na efikasan način. Posljedice mogu biti višestruko negativne, kao što su stres, iscrpljenost, upravljanje krizama, stalno gašenje požara, trka za vremenom i dr. Ovim radom se nastoji ukazati na značaj upravljanja vremenom na racionalan način. Efikasno upravljanje
vremenom podrazumijeva znanja, vještine i pravila ponašanja koja omogućavaju da se u što kraćem vremenu ostvari što bolji rezultat. Autori su istraživali alate, metode, strategije i taktike koje će na najbolji način obezbijediti mudro korišćenje vremena. Isto tako, date su preporuke za rješavanje problema upravljanja vremenom koji se manifestuju u organizacijskom okruženju.
Poseban osvrt je dat na delegiranje nadležnosti i odgovornosti, koje omogućava uštedu vremena menadžera, kao i povećanje učinka sastanaka. Može se zaključiti da se adekvatnom analizom poslova i zadataka, izborom odgovarajućih tehnika i alata, efikasnim planiranjem, realizacijom i kontrolom, može znatno poboljšati kvalitet upravljanja vremenom.

Downloads

Published

2021-11-03

Issue

Section

Articles